Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Růže pro Algernon

Keyes Daniel

Růže pro Algernon
americký vědecko-fantastický román
Typkniha
VydavatelArgo, Praha
Rok2016
Jazykčeský
EdiceFantastika - 66. svazek
Ilustrátor,grafik,typografMoore Chris, Tuma Lukaš
AnotaceIII. vydání (I. vydání roku 2000). Z anglického originálu Flowers for Algernon vydaného roku 1975 nakladatelstvím Bantam Books v New Yorku přeložil Richard Podaný. Ilustrace na přebalu Chris Moore. Grafická úprava Lukáš Tuma. === TISK: Tiskárna Akcent v Třebíči. === AUTOR: Daniel Keyes (*1927) je americký psycholog, námořník, nakladatelský redaktor, vyučuje tvůrčí psaní a angličtinu, spisovatel - beletrie i literatura faktu (např. Růže pro Algernon (2000)). === POPIS DÍLA: Skupina výzkumníků si vybere pro svůj experiment s chirurgickou opravou mozku dementního mladíka, který má snahu něco se naučit. Před zákrokem se Charles ani nevyrovná operované laboratorní myši, vykazující nadprůměrnou myší inteligenci, ale po operaci začne jevit rychlý nárůst duševních schopností, rychle se učí, dělá vědeckou kariéru. Stejným tempem se ale nerozvíjejí jeho emocionální schopnosti, zejména jeho vztahy k ženám zůstávají infantilní. Ani jeho pocit sebeuspokojení nestačí vyvážit blažený stav nevědomosti, který zažíval před operací. Experiment však nemá věčné trvání. Nejprve se regrese projeví u myši Algeron, později zasáhne i Charlese, který rychle ztrácí nabyté schopnosti a paměť. Znepokojivý příběh o experimentu s lidskou inteligencí, který byl proveden na dobráckém mentálně postiženém mladíkovi. - Růže pro Algernon si poprvé získala čtenáře jako slavná povídka, která se dočkala uvedení v nesčetných antologiích a byla přeložena do mnoha jazyků. Stejně úspěšná byla i jako televizní inscenace a nakonec jako celovečerní film s názvem Charly. Pak Daniel Keyes svůj znepokojivý příběh rozšířil a zabydlel dalšími postavami, takže vznikl román, který obdržel od asociace Science Fiction Writes of America cenu Nebula za nejlepší science fiction roku. Fascinující příběh o odvážném experimentu s lidskou inteligencí popsal jeden kritik jako milostný trojúhelník tvořený dvěma lidmi. Jiné nadchla jeho obraznost, napětí nebo lidskost. Růže pro Algernon v sobě spojují všechny tyto kvality. Je to jeden z nejoriginál­nějších a zároveň nejcitlivějších románů naší doby.
Vazba původní tvrdá s papírovým potahem, ilustrovaná, na hřbetu přebalu napsáno barevným písmem: ARGO Daniel Keyes RŮŽE PRO ALGERNON FANTASTIKA, záložkou vevázaná červená tkanice
Přebalano
Počet stran252
První vydáníne
Podpisne
Stavnová
Velikost8° Oktáv
Hmotnost320 gramů
ISBN / ISSN978-80-257-1905-3
Objednávkový kódK3305
KategorieBeletrie -> Sci-fi, fantastika
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

přebal

popis

popis

o autorovi

Košík