Vítejte v našem moři knih, zkuste si najít svoji perlu mezi knihami. UDĚLÁME PRO VÁS I OPRAVY A NOVÉ VAZBY KNIH, CELÝCH ROČNÍKŮ ČASOPISŮ A NOVIN - napište nám na e-mail.
Antikvariát Perla | Čtení o T. G. Masarykovi

Čapek Karel

Čtení o T. G. Masarykovi
český soubor článků, sloupků, reportáží, projevů, medailonů a úvah
Typkniha
Vydavatelnakladatelství Melantrich, Praha
Rok1969
Jazykčeský
Ediceneuvedeno
Ilustrátor,grafik,typografHoffmeister Adolf, Hegar Milan, Hübl Vladimír
AnotaceUspořádal PhDr. Miroslav Halík (*1901-1975, český knihovník, autor literárněvědných prací, editor díla Karla Čapka), který knihu rovněž opatřil vydavatelskou a ediční poznámkou, vysvětlivkami a obrazovými přílohami. Přebal a vazbu s použitím Adolf Hoffmeister (*1902-1973, český malíř, ilustrátor, grafik, básník, odborný publicista, literát, dramaturg, karikaturista, typograf, pedagog, právník, překladatel, fotograf, diplomat, spoluzakladatel Devětsilu) navrhl Milan Hegar (*1821-1987, český ilustrátor, grafik, pedagog, typograf). Typograficky upravil Vladimír Hübl (český grafik, typograf). === AUTOR: Karel Čapek (*1890-1938) byl český prozaik, dramatik, novinář a překladatel první poloviny 20. století. Narodil se u Trutnova, do obecné a měšťanské školy však chodil v Úpici, kam se rodina přestěhovala. Roku 1901 nastoupil Čapek do gymnázia v Hradci Králové. Jako student kvarty vstoupil do tajného studentského debatního spolku, což nakonec vedlo k jeho vyloučení ze školy. Odešel tedy do Brna k sestře, posléze do Prahy k rodičům, kde také nakonec maturoval. Po gymnáziu studoval postupně na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, filozofické fakult Univerzity Friedricha Wilhelma v Berlíně, na Sorbonně na Faculté des lettres v Paříži. V Praze nakonec obhájil doktorát a zůstal v Praze se svým bratrem Josefem. Karel Čapek pracoval jako člen redakční rady časopisu Národ, soukromý učitel syna hraběte Lažanského, dramaturg Vinohradského divadla, Lidových novin a od roku 1917 byl spolu s Josefem redaktorem Národních listů a nového satirického týdeníku Nebojsa (po 3 letech Z Národních listů oba odešli pro neshody s šéfredaktorem). Krátce po své cestě do Anglie (1924) se stal členem přípravného výboru pro ustanovení pražského Pen klubu. Pravidelně se vídal s prezidentem Masarykem, navštívil i E. Beneše. Zastával funkce v různých kulturních a literárních výborech a komisích. Roku 1932 s bratrem přešel k nakladatelství Fr. Borový, jehož se stal tichým společníkem. Odmítl předsednictví světové federace Penklubů, na které ho navrh H. G. Wells a norský tisk ho dokonce navrhl na Nobelovu cenu. === POPIS DÍLA: Soubor článků, noticek, sloupků, reportáží, projevů, medailonů a úvah, kterými K. Čapek zamýšlel oživit Masarykovu postavu a osobnost. Po Hovorech s T. G. Masyrykem, vykládajících jeho život, činy a myšlení, chtěl tentokrát Karel Čapek v retrospektivním souboru svých novinářských prací oživit presidentovu postavu a osobnost v zorném úhlu svého osobního vztahu, přátelství a oddaného zaujetí. - Kniha obsahuje 12 černobílých obrázků s popisem na křídovém papíře, kapitoly T. G. Masarykovi nablízku, Lidská tvář, K sedmému březnu, Presidentovy prázdniny, Nad dvěma knihami, Presidenstké volby, Interviewy s presidentem T. G. Masarykem, Abdikace, Se srdcem sevřeným, Osobnost, Vydavatelská poznámky, Ediční poznámky a vysvětlivky.
Vazba původní plátěná, ilustrovaná, na hřbetu vazby napsáno zlatým písmem: M KAREL ČAPEK ČTENÍ O TGM, na deskách vazby zlatý portrét T. G. Masaryka s iniciály AH34
Přebalano
Počet stran216
První vydáníano
Podpisne
Stavvýborný
Velikost8° Oktáv
Hmotnost350 gramů
ISBN / ISSNneuvedeno
Objednávkový kódK1784
KategorieBeletrie -> Životopisy, biografie, memoáry
Ilustrátoři a typografici -> Hoffmeister Adolf
Společenské vědy -> Politologie a politika
Upozornit známého na zboží
prodané
Dotaz na zboží

přebal

desky vazby

úvod

ukázka vydavatelské poznámky

obsah str. 1

obsah str. 2, 3

Košík